Drůbeží pórková
Ingredience
krůtí nebo kuřecí kosti (případně krky, křídla, ...), 1 malá cibule, 4 stroužky česneku, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, 1 pórek, 1 mrkev, hrst nudlí, sůl
Postup
Kosti zalijeme studenou vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme oloupanou celou cibuli a oloupané stroužky česneku, koření a v tlakovém hrnci vaříme asi hodinu. Pak scedíme, do vývaru dáme drobně pokrájený pórek a mrkev nakrájenou na kolečka a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec podle chuti dosolíme a zavaříme nudle.
Česnečka
Ingredience
1 l vody, 1 - 2 brambory, 1 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, sůl, zelená petrželka
Postup
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do osolené vody společně se sádlem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor. Odstavíme z plotny, přidáme rozmačkaný česnek a promícháme. Česneku může být méně nebo více - podle chuti. Do talíře vložíme syrový žloutek (není nutné) a zalejeme vařící polévkou. Ozdobíme drobně pokrájenou petrželkou. Podáváme s osmaženými kostičkami chleba (zapomněla jsem je vyfotit).
Brokolicová polévka
Ingredience
1 brokolice (500 g), 1 - 2 mrkve, 1 kostka slepičího bujónu, sůl, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, muškátový ořech, 2 - 3 lžíce zakysané smetany
Postup
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme vodou (asi 1 l). Přidáme očištěnou mrkev, nové koření, bujón, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Až jsou brokolice i mrkev měkké, odstavíme z plotny, vybereme z hrnce kuličky koření a zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory na drobno. Přistrouhneme kousek muškátového oříšku, vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme.
Drůbeží pórková
Ingredience
krůtí nebo kuřecí kosti (případně krky, křídla, ...), 1 malá cibule, 4 stroužky česneku, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, 1 pórek, 1 mrkev, hrst nudlí, sůl
Postup
Kosti zalijeme studenou vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme oloupanou celou cibuli a oloupané stroužky česneku, koření a v tlakovém hrnci vaříme asi hodinu. Pak scedíme, do vývaru dáme drobně pokrájený pórek a mrkev nakrájenou na kolečka a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec podle chuti dosolíme a zavaříme nudle.
Houbová se smetanou
Ingredience
300 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 lžíce másla nebo oleje, 3 brambory, sůl, drcený kmín, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, zelená petrželka
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby a trochu podusíme. Houby přidáme k vařícím se bramborám a vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme mouku, přilijeme do polévky a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme a na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.
Krémová s česnekem
Ingredience
10 - 15 stroužků česneku, 1 cibule, 2 - 3 brambory, 1 mrkev, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř, 1 kostka zeleninového nebo slepičího bujónu, trocha oleje
Postup
Cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, česnek na plátky. Společně zpěníme na oleji. Zasypeme moukou a za stálého míchání opražíme do skoro růžova. Zalijeme studenou vodou (asi 1,2 l), osolíme, opepříme, přidáme bujón, na kostičky nakrájené brambory a celou mrkev. Vaříme asi 10 minut. Měkkou mrkev vyjmeme z polévky a ostatní v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Postavíme zpátky na plotnu, přilijeme smetanu a necháme krátce zavřít. Do hotové polévky vložíme na kolečka pokrájenou mrkev a podle chuti dochutíme solí či pepřem. Na talíři můžeme ozdobit bylinkami.